torsdag 11 februari 2010

Jag kan inte själv, bestäm åt mig!

Läste Dagens politiska fråga i Expressen den 4 februari 2010 under rubriken Parlamentet.

Bör det vara hjälmtvång i pulkabacken?
Ulrika Carlsson (C)
- Nej, inte hjälmtvång. Däremot bör man försöka påverka barn - och vuxna också för den delen - att använda hjälm och ta det försiktigt. Men att göra det till lag är att gå för långt.

Carina Adolfsson Elgestam (S)
- Ja, varför inte, sett utifrån de stora backarna där man kan komma upp i höga farter och göra sig riktigt illa.

Med BBSL-träningen vill vi att man ska tänka efter i riskfyllda situationer och bete sig säkert utan att göra avkall på produktion eller aktivitet. Men att göra det man gör säkert.

Lika lite som man kan skriva säkerhetsinstruktioner för alla riskfyllda saker på ett företag så kan man lagstifta om allt. Vår inställning är att var och en kan ta ansvar för sin egen hälsa och säkerhet. Vi måste som arbetsgivare tillåta och i vissa fall kräva att det görs.

Fall i trappor

Det är många som faller i trappor med ibland förödande konsekvenser. Att hålla sig i trappräcket är verkligen det enklaste sättet att förhindra en skada.

Det är ohygieniskt, är en av försvarsmekanismerna för att motivera varför man inte håller i sig.

Men man kan hålla handen strax ovanför och vara beredd att ta tag om man skulle ramla. Visst har väl även du snubblat i en trappa, på väg uppför eller på väg nerför? Då vet du att det skulle kunna hända och vad som kan hända om du har otur. Fundera på det.

2010-02-10 13:43 Friherregatan i Stockholm:
En brevbärare ramlade i trappan och skadade ryggen. Brevbäraren fördes till sjukhus.

Vilka konsekvenser skulle en ryggskada medföra för dig initialt och möjligen på längre sikt? Är det värt att inte hålla i sig?

Om du inte kan hålla i dig eller väljer att inte göra det, så öka i alla fall försiktigheten. Ta längre tid på dig (det handlar bara om sekunder) och se var du sätter fötterna!